Kojenecké koliky

O naříkavém pláči miminek, které svírají pěstičky a přitahují nožičky k bříšku, by mohla vyprávět nejedna maminka. Kojenecké koliky postihují 10–20 % kojenců s maximem výskytu ve 3. měsíci věku. Kojenecké koliky představují pro rodiče dramatickou a stresující situaci. Jsou jedním z nejčastějších důvodů, proč rodiče vyhledávají praktického pediatra v průběhu prvních měsíců života.

Příčina kolik je dosud neznámá. Kojenecká kolika je definována jako neztišitelný pláč u jinak zdravého dítěte, bez známek chronického onemocnění, které dobře prospívá. Je to stav, kdy miminko pláče déle než 3 hodiny denně, častěji než 3 dny v týdnu, po dobu alespoň 3 týdnů. 

Proč kolika vzniká?

Přestože jsou kojenecké koliky poměrně běžné není zcela jasné, proč vznikají. Někteří lékaři je považují za součást normálního vývoje trávicího ústrojí miminka. Záchvaty neutišitelného křiku a neklidu se mohou objevit kdykoliv v průběhu dne. Většinou se však objevují náhle ve večerních hodinách v prvním půlroce života s náhlým začátkem a koncem. V průběhu koliky je jinak zdravý kojenec obtížně zklidnitelný. Kojenec se nápadně napíná, ohýbá a přitahuje dolní končetiny k břichu, nápadně zrudne v obličeji, odcházejí plyny a někdy jsou přítomny problémy s vyprázdněním stolice. Tyto projevy vysvětlují a ospravedlňují starosti rodičů. Akustickou analýzou křiku bylo zjištěno, že křik při kolikách se liší od normálního pravidelného křiku kojenců. Při srovnání s běžným křikem je variabilnější ve vyšších výškách. Matky dětí s KK na rozdíl od matek dětí, které KK netrpí, označují křik jako velmi urgentní.

Pozor na jídelníček

Velmi důležité je složení stravy. U kojených dětí je třeba se zamyslet nad jídelníčkem matky, protože některé látky z potravin přechází do mateřského mléka. Je vhodné se vyhýbat nadýmavým potravinám např. luštěninám, květáku, brokolici, česneku, cibuli, čerstvému pečivu nebo např. syceným nápojům. V některých případech může být příčinou alergie na kravské mléko. Dalšími potravinami, na které mohou kojené děti reagovat, jsou vejce, pšenice, ryby nebo ořechy. Efekt změny jídelníčku by se měl dostavit zhruba do týdne. 

Jak zmírnit kojeneckou koliku?

Zázračný lék bohužel neexistuje, nicméně pro ztišení plačícího miminka můžete vyzkoušet některou z následujících technik, které pomáhají zmírnit její příznaky:

  • jemně masírujte bříško svého děťátka
  • kolébejte děťátko v klubíčku v náruči či pohupujte v zavinovačce
  • dopřejte dítěti teplou koupel a pak jej zabalte do teplé deky
  • věnujte děťátku zvýšenou pozornost mluvením, doteky

Důležité je také dodržování denního režimu a včasné krmení v klidném prostředí. Vyhládlé dítě spolyká při krmení mnoho vzduchu. Po každém jídle by mělo následovat odříhnutí miminka.

V neposlední řadě jsou k dispozici probiotické kapky, které napomáhají podpořit správnou střevní mikrobiotu, jako je např. SYMBIOSYS Bifibaby®. Je to probiotický doplněk stravy pro miminka od narození obsahující dva konkrétní kmeny Bifidobacterium breve BR03 a Bifidobacterium breve B632. SYMBIOSYS Bifibaby® svým složením přispívá k rovnováze střevní mikrobioty miminka a tím napomáhá ke snížení počtu minut každodenního pláče miminek krmených kojeneckou lahví.

Vydržte a zůstaňte v klidu

Kojenecká kolika sama o sobě není nebezpečná. Důležité je, aby maminka zůstala v klidu a pláč miminka si nedávala za vinu. Pokud obtíže nedokážete zvládnout sami, poraďte se se svým dětským lékařem nebo lékárníkem. Ale potěšující zprávou je fakt, že kolika je pouze dočasná. Kulminuje ve třetím měsíci života dítěte a obvykle do konce 6 měsíce sama od sebe vymizí.