Jak žít s hemoroidy?

Jak žít s hemoroidy?

Více než 50% lidí nad 50 let trpí nepříjemnými projevy, které provází hemoroidální onemocnění. Těmi nejčastějšími jsou bolest, tlak, řezání nebo svědění kolem konečníku.

Hemoroidy jsou varikózně rozšířená místa/cévy v okolí konečníku. Rozdělujeme je na vnější, vnitřní nebo kombinované. Vnější hemoroidy jsou citlivé na dotek a občas velmi jemně krvácejí. Vytvoří se vně konečníku a z medicínského pohledu jsou méně závažné. Častěji se však vyskytují vnitřní hemoroidy, které se tvoří uvnitř řitního kanálu. Na hemoroidy trpí obě pohlaví, s přibývajícím věkem přibývá obtíží. Více pacientů je ženského pohlaví, ale pravděpodobné, že je to spíše tím, že muži se více stydí a k vyšetření nepřijdou.

Základem léčby je návštěva lékaře, zhodnocení a úprava výživy, která má zcela zásadní vliv na léčení hemoroidů případně na jejich pozdější prevenci.

Co do jídelníčku přidat?

Je důležité do jídla zařadit potraviny obsahující vlákninu, která podporuje vyprazdňování a brání vzniku zácpy. Dále je vhodné si denně dopřávat zeleninu bohatou na vodu, jako je meloun, řepa, ředkve, mrkev, okurka, cuketa, dýně, rajče, patizon nebo cibule. Zařazujte pravidelně i potraviny podporující střevní mikroflóru – čerstvé zakysané mléčné produkty, brynzu, kysané zelí, kvašené okurky, kimchi, misopastu. Strava by měla obsahovat také dostatek vitaminů.

Co je výhodnější omezit?

Rozhodně se vyhněte příjmu rafinovaných potravin s obsahem cukru, bílé mouky a aditiv. Zkuste si odříct sladkosti, buchty, čokoláda sušenky, oplatky, proteinové tyčinky... Omezte příjem uzenin, tučných salámů, tavených sýrů, kupovaných pomazánek, polotovarů. Snižte příjem smažených, fritovaných a na otevřeném ohni grilovaných pokrmů. Smažené a pečené kůrky silně dráždí celý trávící trakt a jsou těžko stravitelné.

Co a kolik pít?

Denně vypijte 1,5 až 2 litry tekutin, nejlépe čisté vody. Pomůže Vám, když omezíte pití kávy, kakaa, kolových nápojů nebo černého čaje, ale zvláště se vyhněte alkoholu. Vhodné jsou bylinné čaje.

A co sport?

Pro nastartování a udržení činnosti střev je důležitý pravidelný pohyb. Ideální je chůze nebo plavání. Nedoporučujeme aktivity, které vyžadují dlouhé sezení, například jízda na kole nebo na rotopedu. Vyhněte se cvičení, kde usilovně zadržujete dech - zvedání těžkých předmětů, činek atd. Během silového výkonu dochází ke zvýšení krevního tlaku v oblasti pánve a to může potíže s hemoroidy výrazně zhoršit

Intimní hygiena jako součást životního stylu?

Klasický toaletní papír k provádění intimní hygieny nestačí. Po každém vyprázdnění použijte v první fázi očisty měkký toaletní papír a pak proveďte dočistění vlhkým způsobem. Do zaměstnání nebo na cesty si pořiďte balíček vlhčených ubrousků určených speciálně pro hemoroidy. Doma očistěte konečník intimním neparfemovaným gelem a proudem vlažné vody ze sprchy nebo bidetu a jemně vysušte k tomu určeným bavlněným ručníkem. Intimní gel vybírejte s ohledem na složení – ideálně s obsahem bylinek, alantoinu nebo pantenolu. Jedním z dobrých příkladů takového intimního gelu je přípravek HEMOROGEL, který obsahuje měsíček lékařský, dubovou kůru, ginkgo biloba, pantenol i naposledy jmenovaný alantoin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gel je neparfemovaný a pro své složení a konzistenci se hodí i pro ženy v šestinedělí. Ručník nebo ubrousky jemně přikládejte, postiženou oblast jimi netřete. Vyhýbejte se koupelím v horké vodě a noste bavlněné spodní prádlo. Syntetické spodní prádlo způsobuje zapaření a stav hemoroidů se tím zhoršuje. Na toaletu si udělejte dost času a nepotlačujte nutkání na stolici.

 NÁŠ TIP:

HEMOROGEL mycí gel 200 ml

Hemorogel mycí gel je určen pro pravidelnou hygienu citlivé a podrážděné pokožky při obtížích s hemoroidy. Speciálně zvolené složky gelu zajišťují jemný pocit při mytí, zklidňují pokožku a podporují její regeneraci.

 Vhodný při:

  • Hemoroidální onemocnění
  • Prasklinky v okolí konečníku
  • Poporodní poranění hráze
  • Iritace intimních partií (např. po nebo při holení)
  • Mytí intimních partiích