Proč je kojení pro miminko tak důležité?

Proč je kojení pro miminko tak důležité?

Příchod miminka na svět je pro všechny jeho blízké radost. Maminku však kromě radosti z nového človíčka čeká velká životní změna spojená s intenzivní péčí o děťátko. Kojení se stává součástí života matky a dítěte ideálně asi 30 minut po porodu a nadále několikrát denně, obvykle 1-2 roky.

Střevní mikrobiota novorozence

Kojení je prostředkem pro růst zdravé střevní mikrobioty u kojenců. Střevní mikrobiotou se rozumí veškeré mikroorganismy, které se vyskytují ve střevě. Trávicí trakt miminek je nezralý a sliznice střeva je teprve osidlována. Při nesprávném složení střevní mikrobioty dochází k potížím při trávení, k výraznější tvorbě plynů, což může způsobovat kojenecké koliky.

Přirozeným prostředkem pro růst zdravé mikrobioty u miminek je právě kojení. Mateřské mléko obsahuje prospěšné bakterie, které osidlují střevo, ale také látky, které napomáhají těmto bakteriím růst.

Jakou roli hraje při budování imunity zdravá střevní mikrobiota?

Zdravá střevní mikrobiota, kterou nacházíme plně rozvinutou pouze u kojených dětí, podporuje bariérové funkce střeva a brání tak vzniku infekcí. Bez ní nemůže nastat přirozený vývoj slizniční imunity a zprostředkovaně ovlivňuje i celkovou individuální imunitní reakci.

Bez nadsázky lze říci, že do velké míry určuje další život, protože zajišťuje základ přirozených osídlovacích vzorů sliznice střeva, které si udržujeme po zbytek života.

U dětí, které nejsou kojeny, vidíme větší vnímavost k infekcím a často následný rozvoj alergií.

 Jak dlouho by mělo jedno kojení trvat?

 

Každé miminko je jiné. Některé aktivně saje, jiné u kojení pospává. Novorozence může maminka nechat u prsu delší dobu – třeba i okolo 30 minut. Hraniční délka přiložení se pohybuje kolem 45 minut. Zapomeňte na pravidlo 20 minut. Krátké přestávky během sání jsou normální. Pokud se vám ale zdá, že děťátko při kojení usíná, zkuste jej po chvíli povzbudit k sání jemným hlazením za oušky, pod bradičkou nebo na nožičkách a ručičkách.

 Jak často novorozence kojit?

 V prvních dnech a týdnech po porodu je třeba miminko nechat, aby si řeklo samo, jak často potřebuje jíst. Nezkoušejte takto maličké děťátko naučit nějakému řádu. Stejně by to nakonec stresovalo vás oba. Pokud začnete zvyky miminka pozorovat, brzy přijdete na to, jaké chování značí blížící se hlad.

Novorozenec rychle roste a to, co vypadalo jako pravidelné intervaly kojení, se bude týden, co týden měnit. Obecně se dá ale říci, že novorozené miminko potřebuje nakrmit každé 2–4 hodiny. Do bříška se toho ještě tolik nevejde, proto potřebují menší dávky, ale zato často – i v noci. Často se stává, že nesprávná technika kojení způsobí větší nalapání vzduchu a miminko vám potom, usilovným pláčem, oznamuje trápení s bříškem.

 Náš TIP:

 SYMBIOSYS Bifibaby®- Nenechte Vaše miminko plakat!

  • probiotické kapky od narození
  • obsahuje dva probiotické kmeny Bifidobacterium Breve BR03 a B632
  • kombinace B. breve BR03 a B. breve B632 prokazatelně snižuje délku pláče o 73% 1
  • 5 kapek denně do mléka nebo přímo na lžičce
  • doporučeno používat minimálně po dobu jednoho měsíce
  • balení 8ml je přesně 30 dávek

 doplněk stravy

  1. Giglione et al. 2016 Association of B. Breve BR03 and B632 is effective to prevent colic in bottle-fed infants. Studie zahrnovala kojence krmené z kojeneckých lahví.