Víte jak správně uspat Vaše miminko?

Když si přinesete Vaše miminko domů z porodnice, je důležité mu nastavit přirozený spánkový rytmus. Novorozenci často spí až 20 hodin denně. Od dvou měsíců se u Vašeho miminka začne postupně oddělovat denní a noční spánek. Dítě v tomto období spí 16 -18 hodin denně, v půl roce je to už jen 14 hodin. Potřeba spánku se pak začíná postupně ještě více zkracovat.  

V tomto období se také děti často probouzejí a nechtějí spát vůbec. Nemusíte se bát, není to nic výjimečného, často to je z důvodu:

  • mají mokrou plínku a potřebují přebalit
  • je jim zima, nebo naopak teplo
  • mají hlad a chtějí mlíčko
  • trápí je prdíky
  • můžou mít také teplotu

                                       

Máme pro Vás pár tipů, jak uspat Vaše miminko :-)

 V místnosti, kde miminko spinká, by mělo být okolo 18°C a vlhkost vzduchu se pohybovat mezi 40-60%. Děti se často budí, protože jim je teplo a jsou zpocené. Ideální pro dobrý spánek je také pokojíček, kde je absolutní tma, ta napomáhá k tvorbě melatoninu, což je spánkový hormon, díky němuž se po spánku cítíme odpočinutí. Tyto podmínky jsou určitě příjemné i pro náš spánek.

Když bylo Vaše miminko ještě v bříšku, bylo zvyklé, že slyšelo různé zvuky, např. tlukot Vašeho srdce. Některé maminky proto uspávají pomocí tzv. bílého šumu. Jedná se zvuky podobné těm, které Vaše miminko slýchávalo a které ho přirozeně uklidňovaly:

  • zvuk mořských vln
  • tlukot srdce
  • vysavač
  • různé relaxační melodie

                                     

Jak poznáte, že je Vaše miminko už unavené?

Někdy je potřeba, také včas poznat, že je Vaše miminko už unavené. Je důležité, aby šlo včas spát a nebylo pak zbytečně přetažené. Poznáte to např. tím, že ztrácí zájem o hračky a všechny vjemy okolo sebe. Začne být trochu neklidné a mne si očička. Často se dožaduje dudlíku, nebo prsu maminky. Začne brečet, natahuje ručičky a chce pochovat v náručí.

Většinou pomáhá, že miminko jen uložíme a uspíme, jak je zvyklé. Někdy si ale všimnete, že se nezvykle kroutí a kope nožičkami a nemůže usnout vůbec. U novorozenců to bývá známka toho, že je trápí prdíky. Takové bolení bříška dokáže Vaše miminko pořádně potrápit.

Náš tip:

SYMBIOSYS Bifibaby®

SYMBIOSYS Bifibaby® je doplněk stravy pro kojence. Obsahuje bakteriální kmeny Bifidobacterium breve BR03 a Bifidobacterium breve B632 doložené několika vědeckými studiemi. Tyto kmeny byly pečlivě vybrány tak, aby využily střevní potenciál vašeho kojence.

SYMBIOSYS Bifibaby® svým složením přispívá k rovnováze střevního mikrobiomu miminka a tím napomáhá ke snížení množství minut každodenního pláče miminek krmených kojeneckou lahví.