Minerální látky v našem těle

Nezbytnou součástí naší výživy jsou kromě jiného, také minerální látky. Náš organismus je nutně potřebuje, ale nedokáže si je sám vytvořit. Minerální látky přijímáme do těla potravou a vodou. Mají významnou úlohu při růstu a pro metabolismus celého organismu.

Minerální látky hrají důležitou úlohu v prevenci, při zpomalování aterosklerotických změn na cévách, při látkové přeměně, mají vliv na hladinu cholesterolu apod. Mnohé minerální látky také hrají důležitou úlohu v prevenci civilizačních onemocnění.

Naše strava bohužel zahrnuje spíše potraviny, které obsahují tuky, cukry a soli, minerální látky mnohdy chybí. Měli bychom proto konzumovat pestřejší stravu, hodně rozličných, čerstvých a málo technologicky upravených potravin.

Nejde totiž jenom o množství jednotlivých přijímaných minerálních látek, ale také o jejich vzájemný poměr.

                                                             

                                            

Mezi nejdůležitější minerální látky řadíme např.:

Vápník (Ca) – Je nejhodnotněji zastoupeným minerálem v našem těle, zejména v kostech a zubech. Nízký příjem vápníku ve stravě dětí má negativní dopad na mineralizaci kostí. Je to velmi důležitý prvek také v těhotenství.

Zdroje: luštěniny (zvláště sója), tmavozelená zelenina (brokolice, kapusta, špenát), mák, lískové a vlašské ořechy, mandle, sezamová a slunečnicová semena, klíčky, mléčné výrobky.

Železo (Fe) – Je jedním z nejdůležitějších faktorů, na kterých závisí, kolik kyslíku se dostane do mozku, srdce a ostatních důležitých orgánů, včetně svalů. Při nedostatku železa ve výživě dětí vzniká chudokrevnost (anémie).

                                                               

Zdroje: vnitřnosti, maso, luštěniny, listová zelenina, vaječný žloutek, celozrnné obiloviny, kopřiva, meruňky.

Hořčík (Mg) – Je nepostradatelný pro metabolismus enzymů. Hraje významnou roli v procesu srážení krve, vzniku estrogenů, v činnosti žaludku, střev a močového měchýře. Hořčík je antistresový činitel, působí protialergicky, protizánětlivě a antitoxicky. Nedostatek hořčíku se projevuje např. křečemi ve svalech (lýtkách).

Zdroje: zelená listová zelenina, luštěniny, různá semínka, ořechy, celozrnné obiloviny a výrobky z nich, pšeničné klíčky, jablka, ryby, klíčky.

Zinek (Zn) – Je součástí mnoha enzymů, které se podílejí na štěpení bílkovin. Podílí se na tvorbě inzulinu a prodlužuje dobu jeho působení v těle. Je součástí oční duhovky a účastní se funkce zraku. Je to účinný ochranný prvek před rakovinou.

Zdroje: dýňová semena, ústřice, slanečci, pšeničné klíčky, otruby, luštěniny, cibule, vejce.

Selen (Se) - Je součástí enzymů, který společně s vitamínem E významně chrání lidské tělo odstraňováním volných radikálů a peroxidů. Proto ho řadíme mezi významné antioxidanty. Spolu s vitamínem E nás taky chrání před negativním působením těžkých kovů.

Zdroje: kukuřice např. ve formě lupínků, pšeničné klíčky, cibule, semena, plody moře, luštěniny, celozrnné obilniny a výrobky, vejce, chřest.

Molybdén (Mo) - Molybden je nepostradatelný stopový prvek nejen pro lidský organismus, ale téměř pro vše živé. Přestože je molybden obsažen v živých tkáních pouze ve stopovém množství, je nezbytný pro správné fungování běžných životních funkcí. V lidském těle je součástí některých enzymů.

Zdroje: fazole, celozrnné obilniny, pšeničné klíčky, tmavozelená zelenina.

Náš TIP:

Béres Drops Plus

Doplněk stravy ve formě kapek s obsahem minerálních látek a stopových prvků:

  • Železo přispívá k normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu.
  • Zinek přispívá k normální funkci imunitního systému.
  • Mangan přispívá k normálnímu energetickému metabolismu.
  • Měď přispívá k normální funkci imunitního systému.
  • Molybden přispívá k normálnímu metabolismu sirných aminokyselin.
  • Selen přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.
  • Chróm přispívá k normálnímu metabolismu makroživin.