Vánoční kilogramy navíc, ty mě letos nedostanou…

A je to tu zase! Přišel vánoční čas. Pro někoho jedno z nejkrásnějších období roku, pro jiného stres a shon.

 Jen vyjdeme do ulic, oslepí nás záře blikajících různobarevných světýlek, výlohy obchodů přitahují naši pozornost velkolepou dekorací a z každého růžku se linou omamné vůně četného množství dobrot, kterým se velmi těžko odolává.  Jak to má člověk zvládnout? Chodíme z obchodu do obchodu. Vymýšlíme, čím letos uděláme svým nejbližším radost, co bude ještě třeba dokoupit na štědrovečerní tabuli a na svátky, aby bylo všeho dostatek, aby se i z podlahy dalo u nás doma jíst, aby…, vážně to musíme tak prožívat?

Kdo nás naučil, že vše musí být „top“, že naše dárky musí být ty nejoriginálnější, nejdražší, že je třeba napéct několik druhů cukroví a že stoly se pod náloží jídla musí prohýbat k prasknutí?

Všude tolik lákadel – maso, uzeniny, majonéza, cukroví, vánočka, oříšky, alkohol, čokoláda…, jen samý tuk, cukr, mouka a nejlépe vše dohromady a v nadměrném množství.  A když už v sobě najdeme sílu odolat a přemlouváme naše oči, aby už přestaly jíst, čeká nás návštěva našich maminek, babiček a tchýní, které mnohdy nemají pochopení pro naše snažení. Asi věří, že celý rok strádáme, a tak stále nosí na stůl. Ještě jsme ani nedojedli první chod a už nám v uchu zazvoní otázka: „Kdo si přidá?“ Když k tomu všemu přičteme nedostatek pohybu, je to smrtící kombinace.

Náš organismus trpí a my si připravujeme půdu pro zažívací potíže. Cítíme se plní, trpíme plynatostí, je nám těžko, bolí nás žaludek, pílí žáha. Může dojít i k narušení přirozeného procesu vylučování a my se potýkáme s průjmem či zácpou.

Vždy je lepší zaměřit se na prevenci, než řešit náhlé akutní nepříjemnosti. Vhodnou formou prevence jsou probiotické doplňky stravy, které napomáhají udržovat přirozenou rovnováhu naší střevní mikrobioty. A to nejen při větším zatížení našeho trávicího traktu.

A co dál? Jezme střídmě, pravidelně, zařaďme do našeho svátečního jídelníčku dostatek zeleniny, odpovídající denní dávku ovoce, bílkoviny vlákninu a pijme dostatečné množství čisté vody. Navíc stále platí, že pohyb je základ, bez něho to nejde. Proto si pro sebe najděme každý den alespoň hodinu na pohybovou aktivitu.  

Ale co s tím cukrem a těstem všude kolem? Čím nás a naše hosty překvapit?

Co třeba jablečný závin trochu jinak…

Budeme potřebovat přibližně 6 větších jablek, 6 vajec, 1 vaničku měkkého tvarohu, 200 g mletého nevařeného máku, hrst vlašských ořechů, rozinky, skořici.

  1. Jablka si očistíme, zbavíme jadřinců a nastrouháme na hrubém struhadle.
  2. Do nastrouhaných jablek přidáme celá vejce, vaničku tvarohu, mák a vše spolu řádně promícháme tak, aby se nám ingredience řádně propojily.
  3. Dle chuti přidáme vlašské ořechy, rozinky, skořici a znovu promícháme.
  4. Směs nalijeme do středního pekáčku nebo malé dortové formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 30-45 minut dle typu trouby.
  5. Jablečné vánoční potěšení po vychladnutí krájíme jako klasický koláč a na porci může přidat lžíci bílého jogurtu posypanou kakaem či skořicí

A máme to – žádný přidaný cukr, žádná mouka…, a přesto jsme dokázali vykouzlit neodolatelnou a vláčnou vánoční laskominu. Dobrou chuť!

Mějme na paměti, že Vánoce jsou především oslavou narození Ježíše Krista, svátky pokoje, rodiny a lásky. Čas k zamyšlení nad námi samými, čas uvědomit si, co všechno v životě máme, za co můžeme být vděční, čeho jsme dosáhli a jakým směrem se chceme dále ubírat. Proto klid a žádný stres, není potřeba.

Tento roky byl pro všechny náročný a plný smutných událostí. Proto přejeme Vám všem krásné prožití vánočních svátků, hodně zdraví, trochu štěstí a co nejvíce dnů s úsměvem na rtech. Mějme se rádi a plňme si naše sny.

V novém roce s novým článkem na viděnou.