Nepodceňujte rehydrataci organismu při průjmovém onemocnění

Nepodceňujte rehydrataci organismu při průjmovém onemocnění

Největším rizikem akutního průjmu je dehydratace (odvodnění) a minerální rozvrat (narušení rovnováhy mezi minerály), protože při průjmu rychle ztrácíme tekutiny a minerály důležité pro správné fungování organismu. Mezi příznaky dehydratace patří:

  • pocit žízně,
  • zrychlený puls (i v klidu),
  • pokles krevního tlaku,
  • ospalost, malátnost, závrať,
  • suché, lepící se nebo popraskané rty,
  • málo slin a pocit sucha v ústech,
  • menší množství moči a její tmavší zabarvení,
  • bolest hlavy,
  • ztráta pružnosti pokožky
  • u miminek propadlá fontanela

Průjmová onemocnění můžou být dosti nepříjemná a podle statistik postihnou dospělého jedince průměrně čtyřikrát do roka. Ročně vyhledá lékaře kvůli průjmu na 60 tisíc lidí, ale daleko častěji řešíme „běhavku“ sami.

Při průjmovém onemocnění dítěte je na prvním místě ohlídat dostatečné zavodnění organismu. Při průjmu totiž dochází ke značné ztrátě tekutin, která musí být vždy nahrazena. Pokud se to nedaří, je třeba vyhledat lékařskou pomoc. U malých kojenců může dehydratace vzniknout během pár hodin a dítě se tak může dostat do vážného stavu.

Dospělý člověk je z 60 procent tvořený vodou. Kojenci a novorozenci mají podíl vody v těle ještě vyšší. Dostatečná náhrada ztracených tekutin je jedním z nejdůležitějších úkolů při řešení průjmu. Dospělý trpící průjmem by měl vypít alespoň 3–4 litry tekutin denně. Není pravdou, že když budete přijímat málo tekutin, průjem se „nebude mít z čeho tvořit“ a přejde vás.

Pro akutní průjem je charakteristický náhlý nástup potíží a změna stolice na neformovanou, řídkou až vodnatou. Typické je rovněž přetrvávající nutkání a vyšší četnost vyprazdňování oproti normálu. Akutní průjem netrvá déle než 14 dní a není samostatnou nemocí, nýbrž příznakem některého z mnoha možných onemocnění či poruch.

Recept na domácí rehydratační roztok

1 litr převařené vody
8 lžiček cukru
1 lžička soli
šťáva ze dvou pomerančů

Doporučené dávkování pro dospělé je 250–500 ml roztoku za hodinu. Dětem stačí přibližně polovina.

A co dieta při průjmu?

K pití se doporučuje silný černý čaj, bylinkové odvary (vhodný je například květ heřmánku, list šalvěje lékařské, nať máty peprné, kořen lékořice či totenu lékařského, plod borůvky nebo oddenek nátržníku), nesycené minerální vody a vývary. V lékárnách je možné zakoupit i rehydratační roztoky, případně je možné si doma namíchat jejich náhradu (viz box na protější straně).

Co se týká jídla, je vhodná dieta s omezeným příjmem tuků. Hladovění není správné, protože snižuje vstřebávání vody a iontů. Bez obav můžete konzumovat starší pečivo, suchary, piškoty, bramborovou nebo rýžovou kaši, uvařenou mrkev, banány, nastrouhaná jablka, později bílé maso a netučné mléčné výrobky. Jezte raději častěji a po menších porcích.

 

NÁŠ TIP:

 ENHYDROL BANÁN 

Enhydrol banán je potravina pro zvláštní lékařské účely určená k rehydrataci při průjmových onemocněních, horečce a zvracení pro dospělé a děti od ukončeného 1. týdne věku. Má složení odpovídající požadavkům ESPGHAN s přírodní banánovou chutí.

Dávkování a způsob užití

Rozmíchejte obsah sáčku ve 200 ml pitné vody (pro kojence v převařené vychlazené kojenecké vodě). Množství tekutiny, ve které je obsah sáčku rozpuštěn, musí být dodrženo, aby bylo dosaženo optimálního množství solí, cukrů a tekutin v roztoku. Tento roztok podávejte vždy chlazený na 4 - 8 °C. Podávejte po lžičkách. Připravený roztok ihned spotřebujte.

Složení

Glukóza, chlorid sodný, chlorid draselný, citronan sodný, přírodní aroma banán.

 

 

 

.