Léto může znamenat více kvasinkových infekcí.

Léto může znamenat více kvasinkových infekcí.

Vedlejším faktorem horkých letních dnů je více kvasinkových infekcí, protože kvasinkám se daří v teplém a vlhkém prostředí. Přečtěte si, jak se můžete těmto nepříjemným infekcím vyhnout.

Ženská pochva je za normálních okolností osídlena mnoha druhy bakterií (streptokoky, stafylokoky, laktobacily a dalšími), u většiny žen jsou součástí mikrobioty i kvasinky a viry, a to i za fyziologických okolností – tedy u zdravých žen. Všechny tyto mikroorganizmy se vzájemně udržují v rovnováze, a tím je zajištěno i stabilní prostředí s minimálními výkyvy pH.

  1. Nechte ji dýchat. Bavlněné kalhotky jsou pro prevenci vaginálního dyskomfortu či zánětů nejlepší, protože bavlna je prodyšný materiál. Pokud cvičíte nebo se silněji potíte, nezapomeňte se poté vysprchovat. Pokud nosíte přes den stahovací kalhotky, zkuste se před spaním osprchovat a spát bez spodního prádla, aby bylo zajištěno větrání. Pokud půjdete na pláž nebo se půjdete koupat, co nejdříve se převlékněte ze svého vlhkého obleku a oblečte si ty suché bavlněné kalhotky. 
  2. Drž se dál od vůní, tělových sprejů, parfémů a mýdel s vůněmi. Nejlepší způsob mytí je teplou vodou a jemným neparfemovaným mýdlem používaným při omytí a sprchování. Navíc nikdy nepoužívejte mýdlo dovnitř pochvy, mýdlo používejte pouze zevně.
  3. Nekoupejte se ve vaně. Uvádí se že ženy, které koupou ve vaně, mohou mít vyšší riziko rozvoje zánětlivého onemocnění pánve ve srovnání s ženami, které se sprchují. Koupele mohou šířit existující vaginální infekce – je pravděpodobnější, že dostanete jak vaginální infekce, tak pohlavně přenosné choroby. 
  4. Hurá na jogurt a probiotika. Pokud máte pocit, že tam dole není něco v pořádku, zkuste obyčejný jogurt (bez cukru) a ujistěte se, že na etiketě je uvedeno, že obsahuje živé aktivní kultury. Tyto kultury mohou pomoci v boji proti špatným kvasinkám jak interně, tak externě. Využít můžete i vaginální probiotika, která se nabízí ve formě čípků nebo nově i výplachů.
  5. Omezte cukr. Cukr podporuje růst kvasinek, které se probiotické bakterie tak usilovně snaží zabít.
  6. Být v bezpečí. Kvasinkové infekce a některé sexuálně přenosné infekce mají podobné příznaky, jako je pocit pálení při močení. Pokud se zapojujete do nechráněné sexuální aktivity, je důležité navštívit svého lékaře a nechat si laboratorními testy určit příčinu příznaků a účinně je léčit.
  7. Vezměte si lék. Pokud vám váš ošetřující lékař diagnostikuje kvasinkovou infekci, předepíše vám buď perorální flukonazol, který se užívá jednorázově ústy nebo antimykotický vaginální čípek nebo krém. 

NÁŠ TIP: 

GYNOCAPS ORAL

 

Doplněk stravy Gynocaps® ORAL byl vyvinut tak, aby jeho perorální podání (podání ústy) zajistilo potřebnou účinnou koncentraci kmenu L. rhamnosus Lcr35® v pochvě.

Tento kmen laktobacilu odolává kyselému pH při průchodu gastrointestinálním traktem, což umožňuje harmonizaci nejen střevního, ale také poševního prostředí, ve kterém následně působí.

Každá tobolka přípravku Gynocaps® ORAL je vyrobena na rostlinné bázi (certifikát Vegan) a je odolná vůči kyselému prostředí v žaludku. To pomáhá stabilizovat a chránit účinné látky obsažené v tobolce a zajistit tak jejich fungování.