Jak pečovat o novorozence?

JAK PEČOVAT O NOVOROZENCE

 Příchod novorozence na svět je krásný zážitek, ale možná máte obavy z toho, jak správně o miminko pečovat. Je tak malinké, a křehké! Po odchodu z porodnice, kde bylo o Vás i miminko postaráno, si musíte doma poradit sama, a to může být stresující. Je to však zároveň jedna z velkých životních výzev.

 

Zde je několik tipů a rad, které vám mohou pomoci v prvních několika týdnech a měsících.

 

Porozumění signálům

Žádnou paniku, když miminko pláče. Všechna miminka mají období, kdy se projevují pláčem. Často je to proto, že je to jediný signál, jak na sebe a své potřeby mohou upozornit. Miminko nedokáže říct „Mám hlad!“, „Mám mokrou plenu“ nebo „Ten zvuk mi vadí při usínání“. A tak spustí pláč. Je to jeho způsob, jak vám sdělit: „Mami, potřebuju Tě!“

Pokud ale miminko pláče, přestože se zdá být vše v pořádku, může se jednat o kojeneckou koliku. V takovýchto případech je mimiko odpočaté, nakrmené i přebalené, ale stále neutišitelně pláče. Pokud si nejste jistí, jak pláč zvládnout, poraďte se s dětským lékařem.

 

Správná technika krmení

 

Pro miminko je mateřské mléko nejlepší výživou a většina žen chce svému dítěti dopřát mléko v dostatečném množství. S tím mohou být spojené těžkosti v počátcích kojení, správná technika a další. Řadu z těchto výzev lze zvládnout s pomocí laktačního poradenství, které podpoří fyziologicky správné kojení i správnou tvorbu mateřského mléka.

Novorozenci vyžadují 8 až 12 krmení denně neboli jedno krmení každé dvě nebo tři hodiny.

Tím, že se naučíte rozumět signálům svého dítěte, dokážete mu dát to, co potřebuje.

 

Síla dotyku

 

 

Novorozenci mohou být plačtiví, mohou špatně usínat nebo se v noci budit s brekem. Za těmito nepříjemnostmi může stát mnoho důvodů. Jedním z nich může být právě nedostatek pocitu bezpečí. A právě zavinování může vašemu maličkému poskytnout onen známý pocit bezpečí z maminčina bříška.

Dotek a vůně rodičů jsou prvním uklidňujícím smyslovým vjemem dítěte a jak děti rostou, dotek má v jejich vývoji stále nezastupitelný význam. Masáž je jednou z forem dotyku posilující vzájemné pouto mezi vámi a vaším novorozencem.

 

Jakmile se začnete sžívat se svou novou rolí rodiče, zjistíte, že nejdůležitější věcí, na světě bude najednou to „malé“, které bude vyžadovat vaši maximální pozornost, lásku a péči. Snad každý otec a matka chtějí být dobrými rodiči.

Fakt je, že třeba na řízení auta potřebujeme složit zkoušky, ale rodičem se může stát kdokoli, kdo je k tomu biologicky vybaven. Nezapomeňte, že péče o dítě a jeho výchova musí být na základě lásky a tím máte už předem vyhráno.

 

 

NÁŠ TIP:

SYMBIOSYS BIFIBABY - NENECHTE VAŠE MIMINKO PLAKAT!

Probiotické kapky od narození

Obsahuje dva probiotické kmeny Bifidobacterium Breve BR03 a B632

Kombinace B. breve BR03 a B. breve B632 prokazatelně snižuje délku pláče o 73% 1

5 kapek denně do mléka nebo přímo na lžičce

Doporučeno používat minimálně po dobu jednoho měsíce

Balení 8ml je přesně 30 dávek

doplněk stravy

https://www.remeda.cz/symbiosys-bifibaby-8-ml/

  1. Giglione et al. 2016 Association of B. Breve BR03 and B632 is effective to prevent colic in bottle-fed infants. Studie zahrnovala kojence krmené z kojeneckých lahví.