Je libo něco a zub?

Všichni dobře známe ten luxusní pocit, když si naplníme bříško tím, co máme rádi. Někdy se i můžeme pochválit za to, že děláme maximum pro náš pestrý a zdravý jídelníček. Sdílíme s přáteli náš den na talíři, naše uběhnuté kilometry, vypocené kalorie, shozené kilogramy a méně centimetrů v pase.

Co se nám ale odehrává v dutině ústní po celodenní konzumaci jídla a pití, to by byla teprve pastva pro oči. Pečujeme dostatečně o zuby a dásně?  

Vše začíná výběrem správného zubního kartáčku. Ten si vybírejme dle způsobu zastřižení vláken a jejich hustoty. Déle dbejme na techniku čištění zubů horizontálně bez zbytečného vyvíjení tlaku na kartáček, aby nedocházelo k obrušování zubní skloviny.

Zvýšenou pozornost si zaslouží také zuby zadní, na které můžeme použít jednosvazkový kartáček a mezizubní prostory – používání mezizubních kartáčků každý den je prevencí proti zánětu dásní a následné paradentózy!

Jak pečovat o dásně a zuby s rovnátky? Správná ústní hygiena by ideálně měla začít už několik měsíců před nasazením rovnátek. Nejdůležitějším krokem pro efektivní zvládání hygieny úst v průběhu ortodontické léčby je pochopení problematiky na základě poučení od stomatologa a praktické instruktáže. Čištění zubů s rovnátky je totiž náročnější. Dochází zde ke zvýšenému hromadění plaku kolem ortodontických zámků nebo kroužků.

Při nošení rovnátek může také docházet k místnímu podráždění dutiny ústní – dásní, rtů nebo tváří, odborně řečeno k traumatizaci. Opakovaným drážděním může akutní problém přejít do chronického stadia a ošetřování bolestivých míst pak může komplikovat ústní hygienu. Pro tyto případy doporučujeme využít ústní bylinné gely, které pomáhají zmírnit nepříjemné bolestivé pocity.

Pečujme o naši dutinu ústní nejlépe dvakrát denně – před snídaní a po posledním večerním jídle a pití.

Náš TIP: BEDEGEL ústní bylinný gel 25 ml