Jak na intimní hygienu malých děvčátek?

Jak na intimní hygienu malých děvčátek?

girl-gda05b0891_1920

Pohlavní orgány malých holčiček jsou intimní a současně citlivé oblasti jejich těla. To neznamená, že je máme opomíjet, protože stejně jako jiné části těla, je mohou ohrozit zdravotních problémy, například infekce.

Dodržováním správné hygieny se problémům dá do značné míry předcházet. Některé mladé maminky mnohdy ani netuší, že by malá děvčátka před pubertou, mohly mít nějaké gynekologické potíže. Zatímco v kojeneckém věku, kdy miminko používá pleny, je o jejich intimní partie dobře pečováno, tak v předškolním věku nastane velký zlom. I když toto je přesně období, kdy se malá děvčátka ještě o sebe nedokáží dobře postarat a ani neznají pravidla správné hygieny.

A tak často z neznalosti správného postupu si zanesou zbytky stolice do oblasti močové trubice, kterou si takto nešikovně infikují. K nejčastějším gynekologickým potížím děvčátek mezi třetím a devátým rokem patří právě infekce stydkých pysků a vnějších genitálií.

girl-gc83119022_1920

Zdravotním potížím zabráníme pouze dodržováním správné hygieny, a to jak tělesné, tak i spodního prádla. Bakterie si totiž můžeme do těla zanést i tím, když si budeme oblékat spodní prádlo přes boty nebo když ho odhodíme na zem.

Jednoduché zásady správné hygieny:

  1. Dodržujte u dívek správnou techniku utírání po malé i velké potřebě. Tedy pohyb vždy směřuje zepředu ke konečníku, nikdy obráceně! A současně to dítě naučte.
  2. Pohlavní orgány umývejte pod tekoucí vodou minimálně jednou denně.
  3. Používejte pouze kosmetické přípravky určené speciálně pro děti  s neutrálním pH, které citlivá místa zbytečně nepodráždí.
  4. Pokud použijete k mytí intimních partií žínku, po každém použití ji vyperte v horké vodě.
  5. Když si dítě hraje na písku nebo na trávníku, dbejte na správné oblečení, které neumožní průnik nečistot.
  6. Kalhotky používejte pouze bavlněné. Dobře sají pot a zároveň umožňují jeho odpařování.
  7. Po návštěvě bazénu je potřeba svléknou plavky a důkladně dítě osprchovat. 
  8. Nezapomínejte oddělovat stydké pysky a umývat nečistoty z pochvy. Děvčátka je třeba kontrolovat nejen v kojeneckém věku, ale i v průběhu dospívání.

NAŠ TIP: PRO KAŽDODENNÍ HYGIENU VAŠEHO DÍTĚTE

Saforelle® Bébé

jemný čistící gel speciálně vyvinutý pro očištění a zklidnění jemné pokožky kojenců a dětí (např. zarudnutí, podráždění). Čisticí gel neobsahuje mýdlový základ a je obohacený o přírodní extrakt z Arctium Lappa.

Pro své zklidňující a zvláčňující vlastnosti a svou šetrnost k pokožce je ideální pro každodenní hygienu, mytí pokožky těla i hlavy.

Saforelle® MISS

čistící gel bez mýdla pro děvčátka od 2 let s přírodními výtažky ibišku, který se vyznačuje zvlhčujícími a změkčujícími vlastnostmi. Přispívá tak k lepší hydrataci intimní oblasti, která je často náchylná k pocitu sucha.

 

Ideální pro každodenní hygienu intimních partií a pokožky celého těla.

Zanechává pokožku jemnou a vláčnou.