Jak na správnou intimní hygienu?

Intimní hygiena má svá pravidla. Jejich dodržováním předejdete případným problémům v intimní oblasti. Znáte je?

Nevhodná osobní hygiena 

Ať už příliš častá (více než dvakrát denně) nebo naopak nedostatečná hygiena - může narušit rovnováhu vaginální mikrobioty a podpořit výskyt patogenních zárodků odpovědných za infekci v podobě mykózy nebo výtoku. Ve zdravé pochvě dospělých žen je hodnota pH mezi 4 a 5. Tím je kyselejší než pokožka, která má mírně kyselé pH v hodnotě 5,5.
 
 
Ze stejných důvodů může používání agresivních mycích gelů a mýdel během běžné osobní hygieny podporovat nerovnováhu v mikrobiotě a nepřímo i výskyt bakterií, které způsobují různé vaginální potíže jako je mykóza. 
 
Ani umělé materiály spodního prádla či příliš těsné oblečení nepomáhají vašim intimním partiím být "dole bez starosti". Zkuste raději biobavlnu a jiné přírodní materiály, volnější kalhoty, v létě sukně...
 
Správná hygiena
 
Aby nedošlo k zanesení nežádoucích bakterií z konečníku do pochvy, je důležité dodržovat zásadu správného utírání zepředu dozadu (od vagíny směrem ke konečníku. Ruce si myjte nejen po použití toalety, ale také před! 
 
Bezpečný a čistý sex
 
Nejen použití ochrany, ale také bezpečnost z hlediska hygieny - pošlete partnera nejprve do koupelny, než začne váš romantický večer. Na rychlovky bez umytých rukou raději zapomeňte.

Intimní péče během menstruace

V období menstruace je vhodné pravidelné sprchování. Koupání ve vaně se nedoporučuje, protože během menstruace je zvýšená náchylnost k infekcím. Při menstruaci je důležité měnit hygienické vložky každé 2 až 4 hodiny, tampóny každé 2-3 hodiny. Pro pocit komfortu a čistoty doporučujeme používat Saforelle Fresh mycí gel. 

Desatero správné intim hygieny
  1. Dejte přednost sprše před vanou
  2. Zvolte výrobky osobní hygieny s vhodným pH například mycí gely Saforelle
  3. Nepoužívejte lubrikační gely, kondomy s příchutí atp.
  4. Po použití toalety se otřete zepředu dozadu 
  5. Po pohlavním styku se vždy umyjte 
  6. Noste prádlo z vhodných materiálů
  7. Neperte v agresivních čistidlech
  8. Při menstruaci dodržujte intervaly výměny vložek a tampónů
  9. Ruce si myjte před i po použití toalety
  10. Vyhýbejte se parfémovaným toaletním papírům či vlhčeným dětským ubrouskům