Jak vybrat správné probiotikum?

Jak vybrat správné probiotikum? 

Probiotika jsou definována jako živé mikroorganismy, které podané v dostatečném množství mají prospěšný vliv na lidské zdraví. Na českém trhu se setkáme s velkým množství přípravků s obsahem probiotik, které se liší množstvím a složením zastoupených kmenů. Jedná se především o bakteriální probiotika, kde převládají kmeny laktobacilů a bifidobakterií, jako hlavních zástupců baktérií mléčného kvašení. Kromě zdraví prospěšných bakterií (např. Bifidobacterium Breve, Bidfidobacterium longum) se však mezi probiotika řadí i některé kmeny kvasinek (např. Saccharomyces boulardii).

Jak vybrat vhodné probiotikum?

V lékárnách je k dostání nepřeberné množství probiotik. Důležité je vybrat vhodnou lékovou formu. Probiotika jsou nejčastěji k dostání ve formě kapslí či sáčků. Pro děti jsou pak k dispozici i varianty v kapkách. Některé probiotické kapsle lze vysypat do nápoje a vypít.

Pro mnohé je určujícím faktorem cena. Nikdo jistě nechce zbytečně utrácet, je ale na místě zkontrolovat si množství bakterií či kvasinek v jedné dávce. Jejich počty bývají značeny v jednotkách CFU (colony forming units – jednotek tvořících kolonie). Minimální denní dávka probiotického preparátu k dosažení žádaného účinku se pohybuje v rozmezí 108–1010 CFU.

Některé preparáty jsou sice levnější, ale abyste se dostali na doporučenou denní dávku probiotik, musíte je brát až třikrát denně, což může být nepohodlné. Navíc takovýto přípravek využíváte rychleji a ve výsledku neušetříte.

TIP: Kdy bychom měli rozhodně užívání probiotik zvážit?

Při léčbě antibiotiky:

Vedlejším účinkem léčby antibiotiky můžou být střevní problémy (průjem, nadýmání), ale i vaginální infekce. Proto je vhodné společně s antibiotiky podávat i probiotika. Probiotika je dobré začít užívat současně s antibiotiky a pokračovat ještě cca týden po ukončení léčby.

Vaginální infekce:

Na opakované vaginální infekce lze taktéž doporučit probiotika. Mimo kapslí na polykání je možné užívat probiotika i vaginálně. Dávkování se liší podle toho, zda jde o prevenci či léčbu již vzniklých obtíží.

Cestovatelské průjmy:

Jde o obtíže trvající v průměru 3–4 dny, které mohou být spojeny s bolestmi v břiše, pocitem na zvracení a teplotou.

Kojenecké koliky:

Než se střevo novorozence osídlí bakteriemi, dochází často k plynatosti až bolestivým kolikám. Ty trvají zhruba tři měsíce od narození. I v tomto období lze doporučit podání probiotik. Dětem, které nejsou kojené je dobré vybrat mléko s obsahem probiotik a prebiotik.

Probiotika lze užívat jak preventivně, tak i jako doplňkovou léčbu. Jsou vhodné pro všechny věkové kategorie, a pokud to zdravotní stav vyžaduje, mohou se užívat i dlouhodobě.

Náš TIP:

SYMBIOSYS Bifibaby®- Nenechte Vaše miminko plakat!

 Probiotické kapky od narození

Obsahuje dva probiotické kmeny Bifidobacterium Breve BR03 a B632

Kombinace B. breve BR03 a B. breve B632 prokazatelně snižuje délku pláče o 73% 1

5 kapek denně do mléka nebo přímo na lžičce

Doporučeno používat minimálně po dobu jednoho měsíce

Balení 8ml je přesně 30 dávek

doplněk stravy

  1. Giglione et al. 2016 Association of B. Breve BR03 and B632 is effective to prevent colic in bottle-fed infants. Studie zahrnovala kojence krmené z kojeneckých lahví.