Jak vyzrát na imunitu?

JAK VYZRÁT NA IMUNITU NAŠICH DĚTÍ?

„Trocha špíny dětem neublíží“ ????

Imunita je vlastně taková prezidentská ochranka každého z nás. Má za úkol vyhledávat cizorodé látky a nedovolit jim, aby nám škodily. Jak ale imunitní systém posilovat u nejmenších dětí?   

Obecně je důležitá vyvážená strava, přiměřený pohyb na čerstvém vzduchu, dostatek spánku a samozřejmě minimalizace stresů. Škodit ale může například přehnaná honba za čistotou.

Imunitní systém je věru složitá věc, kterou ovlivňuje celá řada faktorů. Oslabená imunita může podle vědců do jisté míry představovat civilizační problém a nezanedbatelný vliv na ni má i životní styl. „V dnešním světě máme s bakteriemi, které se běžně nacházejí venku, omezený kontakt. Někteří rodiče přehnaně ochraňují své děti před nečistotou všeho druhu, nedostatečný kontakt s bakteriemi však může vést k oslabení imunity a následně vyšší náchylnosti k onemocnění při kontaktu s virem,“ dodává. Tato pravidla fungování imunity někteří rodiče malých dětí ignorují. Jinými slovy, přehnaná čistota je svým způsobem metla imunity a občasná špína dětem určitě neuškodí.

Pestrá strava

Pro posílení imunity je velmi důležitým vhodný životní styl. Zejména je kladen důraz na odlehčení stravy a průběžné pojídání sezónních druhů ovoce a zeleniny. U vyvážené stravy by měl být pokryt dostatečný příjem všech výživných látek. Odborníci propagují konzumovat pestrou stravu obsahující ovoce, zeleninu, maso, obilniny, mléčné výrobky, tuky i oleje. Není třeba mít strach ze změn jídelníčku, jeho variabilita může tělu prospět a také je tím zvyšován požitek z jídla. Zásadou je samozřejmě přiměřenost ve velikosti porcí. V období, kdy děti čeká stres spojený s nástupem do škola a školek je výhodné doplňovat stravu o vitamíny a betaglukany, ideálně v jednom chutném balení. Dobrým příkladem takového doplňku stravy je IMMUNOTROFINA d – sirup s originálním betaglukanem Wellmune WGP a vitamíny D, B6, B12, které přispívají k normální funkci imunitního systému, vitaminy B5, B6, B12 snižující pocit únavy a vyčerpání a nádavkem obsahuje jód a arginin.

Nezapomínejte na tekutiny

Dbát bychom měli i na dostatek tekutin, především čisté vody, bylinkových čajů při nachlazení a minerálních vod s obsahem sodíku, draslíku a hořčíku. Skvělá je pak pro tělo rakytníková šťáva, která má na tělo antioxidační účinky. Naředit si ji můžeme s vodou či mlékem.

Pohyb

Pro předškolní děti je pohyb přirozený. Dítě potřebuje cca 6 hodin pohybu denně, z toho naprostou většinu (4,5 hodiny) tvoří spontánní pohybová aktivita. Důležité je vybírat vhodné všestranné pohybové aktivity, které dítě baví. Pohyb s radostí je pohyb pro zdraví. Záleží hlavně na blízkém okolí dítěte, jak dokáže děti motivovat ke cvičení/hraní, a tím ovlivnit jak jejich psychomotorický vývoj, tak obranyschopnost jejich organizmu. Přínosné je též otužování těla, procházky, výlety na kole a jiná vhodná pravidelná fyzická aktivita.

Dostatek spánku

Nedostatek spánku narušuje funkci našeho imunitního systému. Měli bychom si ho tedy dopřát dostatek. Ve 3 letech věku potřebují děti spát minimálně 10 hod a užít si 1 malého zdřímnutí po obědě. 6-ti leté děti by měli chodit spát večer mezi sednou a půl devátou, zvlášť pokud budou vstávat do školy mezi 6 a 7 hodinou.

Jak na stres

Pro děti je důležité, aby hlavně jejich rodiče nepropadali v současné situaci stresu, přílišným obavám či depresím a zachovat klidnou hlavu. Dlouhodobý či silný stres oslabuje tělo a imunitní systém, čímž zvyšuje možné riziko onemocnění. I proti stresu lze bojovat dodržováním určitého denního režimu, který si stanovíme. Zkuste se také více věnovat činnostem, které baví a naplňují celou rodinu.

Doplňky stravy

V době, kdy řádí respirační onemocnění, je vhodné podpořit imunitu vhodnými doplňky stravy, ty s betaglukanem jsou často využívaným řešením podpory obranyschopnosti a prevence nejrůznějších onemocnění. Často také maminky sahají po nejrůznějších multivitaminech. Proč se tedy nerozhodnout prakticky? Využít doplněk stravy, který obsahuje jak betaglukan s certifikátem čistoty tak vitaminy – IMMUNOTROFINNU d sirup s karamelkovou chutí, kterou české děti milují.