Co při kojení (ne)jíst pro spokojené bříško miminka?

Co při kojení (ne)jíst pro spokojené bříško miminka?

Mateřské mléko je velmi důležité pro vývoj dítěte. Obsahuje všechny potřebné živiny, které dítě potřebuje, a navíc jej přirozeně chrání. Na tvorbu a kvalitu mateřského mléka má vliv především správná strava během kojení. Měla by být rozmanitá a zdravě vyvážená, aby prospěla nejen vašemu miminku, ale i vám.

Ve skutečnosti můžete jíst téměř všechno včetně ořechů, mléka a ryb. Vynechejte pouze potraviny, na které jste alergická. Jednou za čas neublíží ani smažené hranolky, čokoláda nebo trochu kávy, ale všeho s mírou, protože není v pořádku jíst velmi často rychlé občerstvení nebo jíst příliš mnoho sladkostí. Pro bezproblémové kojení je nezbytná pestrá a kvalitní strava, kterou si dopřávejte v pravidelných dávkách.

Pitný režim je stejně důležitý jako kvalitní potraviny. Pocit žízně se často dostavuje velmi opožděně, a proto je dobré dát sklenici vody na viditelné místo. Slazené limonády, ovocné džusy a nápoje sycené oxidem uhličitým nejsou vhodné z důvodu možného nadýmání miminka.

 

Důležitost kojení pro vývoj dítěte

Mateřské mléko obsahuje řadu cenných vitamínů, minerálů a živin, včetně probiotik a prebiotik, které tvoří důležitou součást střevní mikroflóry dítěte. Kojení je proto nejlepším způsobem, jak dítě nakrmit. Probiotika a prebiotika v mateřském mléce pomáhají zlepšit trávení a mohou zvýšit imunitu vašeho dítěte.

Vaše miminko od vás bere hlavně vitamín D, kyselinu listovou, jód, vápník, hořčík, železo a zinek. Ty jsou naprosto nepostradatelné další vývoj dítěte.

Pestrá strava je skvělá pro vás i vaše dítě.

 

Kterým potravinám se během kojení lépe vyhnout?

    kořeněná jídla

    velké množství mléčných výrobků

    alkohol

    příliš mnoho cukru

    sycené limonády a minerální voda

   čerstvé (zejména bílé) pečivo

    luštěniny obecně

    zelí a zelí

    květák

    cibule česnek

    potraviny obsahující droždí

 

Sledujte, co vám a vašemu dítěti vyhovuje

V prvních týdnech života miminka začínáte zjišťovat, co děťátku vyhovuje více a co vůbec ne. Některá mimika jsou s kojením hotová během 15 minut, jiná u kojení usínají, užívají si přítomnost maminka a kojení tak může trvat i déle něž 30 minut. Některá vyžadují mléko každé 2 hodiny, jiné prospí celou noc a vzbudí se hlady až nad ránem.

Postupujte pomalu a po 4–6 týdnech přejděte na jídlo, na které jste byly zvyklá. Velmi rychle se ukáže, co právě vašemu miminku nebude sedět. A v případě, že bříško vašeho miminka není v pohodě, můžete sáhnout po probiotických kapkách.

 Náš TIP:

 SYMBIOSYS Bifibaby®- Nenechte Vaše miminko plakat!

Bifibaby_3D_462x443px_pecet

probiotické kapky od narození

obsahuje dva probiotické kmeny Bifidobacterium Breve BR03 a B632

kombinace B. breve BR03 a B. breve B632 prokazatelně snižuje délku pláče o 73% 1

5 kapek denně do mléka nebo přímo na lžičce

doporučeno používat minimálně po dobu jednoho měsíce

balení 8ml je přesně 30 dávek

doplněk stravy

  1. Giglione et al. 2016 Association of B. Breve BR03 and B632 is effective to prevent colic in bottle-fed infants. Studie zahrnovala kojence krmené z kojeneckých lahví.